Waar komt Europees roulette vandaan?
Eerst een stukje geschiedenis over hoe de drie vormen van roulette zijn gevormd. Zoals je vast weet bestaan er nog twee soorten roulette: de Franse en de Amerikaanse versie. De meest oorspronkelijke vorm van roulette is de Franse: die wordt al meer dan twee eeuwen zo gespeeld, en vinden we alleen in Frankrijk. Dat spel heeft zich in die tijd (1780-1790) verspreid naar de rest van Europa. Waarschijnlijk is in Engeland het Europees roulette ontstaan. Met andere roulette spelregels, speeltafel, en Britse termen. Dit is het roulette zoals wij Nederlanders het kennen en spelen. En toen het spel iets later over de oceaan in Amerika terecht kwam, werd daar het Amerikaans roulette geboren. Met wéér andere regels, een ander rad, maar met behoud van de Engelse benamingen.
Vergelijking van de drie soorten roulette
Je ziet dat elke versie van het spel zijn eigen regels en vorm heeft. Dus hoe verhoudt Europees roulette zich met de twee andere versies? We bespreken het per spelonderdeel.
Spelverloop
Dit is bij alle versies hetzelfde. Er worden inzetten geplaatst op een speeltafel, de croupier doet een worp in het rouletterad, en de winnaars krijgen uitbetaald. Tot zover niets nieuws dus.
Speeltafel
- Frans roulette – een zeer grote tafel, die door twee of drie croupiers bediend wordt. Alle termen op de tafel zijn in het Engels.
- Europees roulette – een kleinere tafel met één croupier. De termen op de speeltafel zijn in het Engels.
- Amerikaans roulette – een kleinere tafel met één croupier. De termen op de speeltafel zijn in het Engels.
Rad
- Frans roulette – hetzelfde rad als bij Europees roulette, met 37 vakken, altijd voorzien van de vlakken voor het burenspel.
- Europees roulette – hetzelfde rad als bij Frans roulette, met 37 vakken, meestal voorzien van de vlakken voor het burenspel.
- Amerikaans roulette – een rad met een heel andere getallenvolgorde en met 38 vakken. Nooit voorzien van vlakken voor het burenspel.
Inzetten
- Frans roulette – Bijna dezelfde inzetten als bij het Europees roulette, maar met Franse namen.
- Europees roulette – Dezelfde inzetten als bij het Frans roulette, met Engelse namen. Een paar speciale inzetten, zoals Basket en Trio, zijn speciale vormen van bekende inzetten (Corner en Street).
- Amerikaans roulette – Hetzelfde als Europees roulette.
Burenspel
- Frans roulette – Altijd aanwezig. Hulpvlakken zijn op het rad geprint en de ovaal voor de inzetten vind je op de speeltafel.
- Europees roulette – Altijd aanwezig. Hulpvlakken zijn meestal op het rad geprint en de ovaal voor de inzetten vind je op de speeltafel.
- Amerikaans roulette – Afwezig. Geen hulpvlakken op het rad, en geen ovaal op de speeltafel. Een Amerikaanse croupier zal ook niet de inzetten van het burenspel begrijpen.
0-vakje(s)
- Frans roulette – Eén nulvakje. Er gelden speciale regels. Bij de regel La Partage krijgen spelers met een 50/50 inzet de helft van hun inzet terug bij een nul-worp. Bij de regel En Prison blijft de helft van de inzet staan en gaat door naar de volgende beurt.
- Europees roulette – Eén nulvakje. Als er nul wordt geworpen, ben je als speler je inzet kwijt.
- Amerikaans roulette – Twee nulvakjes, 0 en 00. Als er nul wordt geworpen, ben je als speler je inzet kwijt.
Winstkansen
- Frans roulette – het beste: de speler heeft de kans om zijn halve inzet terug te krijgen bij een nul-worp.
- Europees roulette – gemiddeld: de speler is zijn inzet kwijt bij een nul-worp.
- Amerikaans roulette – het slechts: de speler heeft twee kansen om zijn inzet te verliezen bij een nul-worp.
De voordelen van het Europees roulette
Zoals je ziet zit het belangrijkste verschil tussen de drie soorten roulette hem in de nul-worpen. Dat zijn de verschillen die echt aantikken. Het Europees roulette geeft je daarbij meer voordeel dan het Amerikaans roulette, maar minder dan het Frans roulette. Puur qua winstkans kan je dus het beste Frans roulette spelen.
Wat zijn dan wel voordelen van Europees roulette?
- Makkelijk te vinden: het wordt van alle drie de soorten het meest aangeboden. Zowel in echte casino’s als online.
- Vertrouwdheid: je kent de getallenvolgorde, de termen, de regels. En je hoeft geen Frans te kunnen!
- Eenvoudigere regels: de vrij ingewikkelde Franse regels over het nul-vakje gelden niet, en hoef je dus niet te snappen.
- Biedt het burenspel: in tegenstelling tot bij de Amerikaanse variant kan je in Europa naar hartenlust het burenspel spelen.